Waarom ik (vaker) plantaardig/vegan ga eten…

De maand Januari staat voor veel mensen vaak in het teken van nieuwe doelen stellen voor het komend jaar. Ook ik sta vaak even stil bij het afgelopen jaar en probeer voor mezelf wat mooie nieuwe plannen te formuleren…maar aangezien ik dit bijna wekelijks dan wel maandelijks doe, zijn het vaak kleine dingen die ik wil aanpassen. Zo ook dit keer, echter wordt het wellicht door de maatschappij gezien als een enorme stap.

Ik heb namelijk voor mezelf als doel gesteld ‘VAKER PLANTAARDIG TE ETEN’. En ja, je leest het goed, plantaardig eten wordt ook wel vegan genoemd. Echter als ik dat woord gebruik worden mensen gelijk bang, dus laten we het even houden op méér plantaardig voedsel, goed? Mijn reden om hiermee te starten?

Ik ben iemand die niks liever doet dan de wereld rondreizen en genieten van al het moois op deze aardbol. Dieren, landschappen, mensen noem maar op….echter realiseer ik me ook dat het helemaal niet goed gaat met veel dieren en ook de opwarming van de aarde is iets wat ik echt verschrikkelijk vindt en daarnaast zijn er veel te veel mensen die te weinig eten hebben op deze wereld. Maar wat deed ik nou eigenlijk om dat te voorkomen of te minimaliseren?

Als ik een verre vlucht boek, probeer ik al wat CO2 te compenseren door een bijdrage te leveren via GreenSeat CO2 . Via deze website kan je je uitstoot van je reis berekenen en gelijk compenseren….goed toch? Echter was dat ook wel het enige wat ik deed. Dus besloot ik me wat meer te gaan verdiepen in andere manieren…en eigenlijk kan het dus heel simpel. Als iedereen wat minder vlees/vis/zuivel zou eten, worden veel problemen al deels opgelost.

vegan

Ik merk dat veel mensen die gek, raar of onnodig vinden…dat mag, maar het is voor mij een manier om een steentje bij te dragen én het is nog gezond ook! Ik denk niet dat ik ooit 100% veganistisch zou kunnen eten, want sommige dingen vind ik te lekker..maar zeg nooit nooit. Voor nu probeer ik het 80% van mijn voeding te doen en de rest aan te vullen met hoe de week loopt 😉

Doe wat werkt voor jou….wat goed voelt voor jou…dus ben je nieuwsgierig geworden? forks1Kijk eens op netflix en zoek de documentaires ‘Forks over knives’ of ‘Sick, dat & nearly dead’. Denk je; wat een onzin? Ook goed… 🙂

 

De belangrijkste redenen waarom ik het doe nog even op een rijtje:

  • Voordelen voor je gezondheid –> meer energie, minder kans op ziektes, betere spijsvertering etc (lees even dit artikel door voor alle details)
  • Bijdrage aan de planeet –> De wereldwijde veehouderij is volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen, net zoveel als alle transport bij elkaar. (bron: greenpeace)
  • Bijdrage aan de planeet –> Circa een kwart van het wereldwijde watergebruik gaat naar de productie van dierlijke producten.
  • Bijdrage aan de planeet –> Volgens het World Resources Institute zijn veehouders verantwoordelijk voor 80 procent van de ontbossing in het Amazonegebied.
  • Bijdrage aan de planeet –>De vee-industrie is de grootste veroorzaker van de vervuiling van rivieren en kustwateren met fosfaat en stikstof.
  • Bijdrage minder dierenleed –> ja we willen het niet weten, maar wat die dieren doorgaan voordat ze op ons bord liggen is geen pretje. Hoe minder ik ervan eet, hoe minder dieren ervoor lijden.
  • Bijdrage voor de medemens –> Om 1 kilo vlees te produceren zijn meerdere kilo’s voer nodig. Als we die granen zouden gebruiken om mensen te voeden ipv de dieren die we daarna gaan eten…zou het een stuk beter met de wereld gaan.

Nou als dit niet genoeg redenen zijn om af en toe eens te kiezen voor wat anders dan een biefstuk of zalmfilet….wellicht helpt dit nog.

“Als alle Nederlanders 1 extra dag in de week geen vlees meer zouden eten komt dit overeen met 1 miljoen auto’s van de weg halen qua CO2 uitstoot. Ook bespaart het watergebruik en bevordert het de biodiversiteit. ”
bron: vivalasvegas.nl

Binnenkort zal ik ook mijn favoriete vegan recepten met je gaan delen en nog veel meer leuke dingen. Ik ben benieuwd wie hier weleens over nagedacht heeft? Laat je het weten in de comments?

-x-

Geef een reactie