Sønderborg – verborgen in zuid Denemarken!

Denk je aan Denemarken, dan denk je waarschijnlijk snel aan Kopenhagen. Sommige mensen kennen misschien ook Aarhus, maar veel verder dan dat komen de meeste Nederlanders niet. Wat zonde is, want Denemarken heeft zoveel meer. Helemaal in het zuiden in het “Southern Jutland” vind je het plaatsje Sønderborg, klein maar fijn. Onze vrienden die daar wonen hebben ons de tour gegeven en inmiddels zijn we er al twee keer geweest!

Met ongeveer 28.000 inwoners is deze stad geen locatie waar je weken gaat doorbrengen maar een lang weekend is enorm leuk. Sønderborg is omringd door water, waardoor je bijna altijd kunt genieten van een prachtig uitzicht. Als je net even de stad uit gaat kan je relaxen aan het water, bootje varen, kanoën of juist een flinke wandeling langs de kust maken.

De stad is verdeeld in twee delen doordat er een rivier doorheen loopt. Dit zorgt gelijk voor een leuk haventje waar je in de lente en zomer vele boten kunt vinden die een nachtje of twee aanmeren.

Haven Sønderborg

Vlak naast de haven ligt “Sønderborg Slot”. Dit kasteel in midden twaalfde eeuw gebouwd en ziet er indrukwekkend uit. Inmiddels is het een museum voor de regionale geschiedenis waar je het hele jaar door een kijkje kunt nemen.

Sønderborg Slot

In het westen van de stad ligt “Historiecentre Dybbøl Banke”. Hier kan je zien en ervaren hoe de Duitsers in de eerste wereldoorlog het zuiden van Denemarken veroverde en wat voor bloedbad dat veroorzaakte. Buiten het stukje geschiedenis heb je hier ook een mooi uitzicht over de kust.

Een paar meter verderop vind je hier ook Dybbøl Mølle. Deze windmolen is in de geschiedenis twee keer gebombardeerd en inmiddels uitgegroeid tot nationaal monument. Binnenin de molen kan je nog meer geschiedenis op doen of even langs de giftshop!

molen2

Ben je met de auto en wil je nog een stukje door rijden? Rijdt dan naar Dyvig Blade Hotel. Hier kan je genieten van een prachtig uitzicht op de haven in een gezellige atmosfeer. Geweldig taarten en gebakjes zijn te verkrijgen of een verfrissend biertje!

dyvig-badehotel

Eenmaal terug in de stad, kan je even langs de hippe Deense design winkels in het centrum, of genieten van heerlijk eten. Één van mijn favoriete dingen hier is de brunch. Op zaterdag en zondag kan je bij bijna elke café voor ongeveer €12 tot €15 per persoon genieten van een brunch. Onbeperkt eten en drinken tussen 10:00 en 14:00….denk aan heerlijke yoghurt, fruit, broodjes, kaas, vleeswaren, eieren, zoetigheid, koffie, thee, chocolademelk en fruitsapjes….onze twee favorieten zijn: Café Ib Rehne Cario en Marcello’s

Ook in de avond vind je genoeg leuke restaurants en barretjes…heb je zin in Italiaans, ga dan naar Belle Italia, ongelofelijk lekker en voor Deense begrippen goed betaalbaar. Heb je meer zin in een lekker curry? Ga dan even kijken bij Curry Leaves…#1 aanbevolen restaurant in de omgeving.

Zo kan ik nog wel even doorgaan met tips….maar ga vooral lekker lopen. Veel dingen liggen op loopafstand van elkaar en zeker binnen het centrum. Trek je goede schoenen aan en ontdek alle gekleurde huisjes, kleine zijstraatjes en mooie natuur!

-x-

1 gedachte op “Sønderborg – verborgen in zuid Denemarken!”

Geef een reactie