Vrouwen en krachttraining… waarom ook jij hiermee zou moeten starten!

Krachttraining, het staat bekend als een sport die vooral grote, stoere en gespierde mannen in het krachthonk doen…toch? Gelukkig is dit de laatste tijd aan het veranderen, want ook voor vrouwen is het een leuk speelterrein.

Voor mij is het ongeveer 3 jaar geleden dat ik voor het eerst aan krachttraining ging doen. En ik vond het doodeng. Ik had geen idee hoe alle toestellen werkten, kon amper een gewicht van 6 kilo optillen en ik was vaak de enige vrouwen tussen alle mannen. Pfff…sta je dan als beginner te stuntelen tussen alle ervaren mannen.

2015-11-22 12.43.27-1

Gelukkig kon ik de knop snel omzetten en realiseerde ik me dat ik daar stond om aan mezelf te werken. Lekker interessant wat andere mensen ervan vinden…muziek op en gaan. Het mooie hiervan is dat niemand raar op keek. Mensen wilden me helpen door tips te geven en mij juist te motiveren door me uit te dagen…ook die mannen, sterker nog, juist die mannen!

2017-06-01 11.49.41

Waarom doe ik eigenlijk aan krachttraining?
Begrijp me niet verkeerd, ik ben net zo verslaafd aan cardio als aan krachttraining, ik vind beide heerlijk om te doen. Ik zal ook nooit zeggen dat je het ene wel moet doen en het anderen niet…want het belangrijkste is dat je het leuk vindt! Echter het voordeel van krachttraining is dat je verbranding in rust hoger is en je dus meer gaat verbranden. Daarnaast bouw je spiermassa op, wat ook meer energie vraagt en dus blijft verbranden. Kort om, je verbrandt de hele dag door lekker calorieën…wie wil dat nou niet?

Ik begrijp dat het een hele stap is voor sommige (dames) onder ons…maar geloof me, als je eenmaal die stap hebt genomen zul je de voordelen ervan snel zien.

Tips als je wilt starten met krachttraining:
1. Realiseer dat iedereen die daar staat ooit is begonnen
en er net zo bij stond als jij nu. Als mensen je al aankijken (gebeurt minder dan jij zelf denkt) is het omdat ze het tof vinden dat je het probeert of omdat ze willen helpen….niet omdat ze oordelen!
2. Bestudeer je training van te voren. Voordat je vertrekt, zorg dat je alvast je schema hebt bekeken. Wat moet je doen? Hoe vaak? Welke spullen heb je daarvoor nodig? En hoe voer je het het beste uit?
3. Vraag om hulp! Het is niet gek dat je niet alles weet en het is nou eenmaal belangrijk om oefeningen goed uit te voeren, dus wees niet bang en vraag om hulp. Aan omstanders of juist aan het personeel…daar zijn ze voor!
4. Focus eerst op techniek, daarna op gewicht. Tuurlijk is het belangrijk dat je genoeg gewicht pakt zodat je die spieren uitdaagt, maar de uitvoering is numero uno. Zorg dus dat iemand even mee kijkt.
5. Blijf jezelf uitdagen. Is je techniek goed, ga dan eens na of het gewicht voldoende is. Haal je die 12 herhalingen met gemak? Gewicht omhoog…totdat het lastig wordt die laatste twee herhalingen af te maken. Haal je die 12 herhalingen niet of bijna? Gooi het gewicht dan iets omlaag.
6. Zorg dat je gefocust bent en blijft! Dit is voor iedereen anders, maar ik kan me het beste concentreren op de training met muziek in mijn oren. Op die manier heb ik minder afleiding van wat er om me heen gebeurt. Ander voordeel is ook dat mensen minder tegen jou aan gaan praten 😉
7. Geniet van het traject! Als je iets anders wilt, dan moet je uit je comfortzone komen…dus stap eruit en ga ervoor!

gym

Hopelijk kom ik je snel een keer tussen de gewichten tegen…see you there?

-x-

 

Geef een reactie